Menu

Networking v podnikání

0 Comment

Networking – co je to?

Co je to vlastně networking? Je to navazování nových vztahů, výměna informací, sdílení zkušeností a kontaktů. Pro podnikání je networking velmi důležitý. Můžete tím získat nové potencionální klienty nebo osobní doporučení. Dále rady a zkušenosti například od ostřílenějších podnikatelů. Pokud jste na začátku podnikání, můžete tu načerpat podporu a energii.

Ženy, schůzka

Správný networking

Nyní je networking velmi žádaný, proto se pořádají nejrůznější networkingové akce – snídaně, večeře, večírky nebo další akce. Ale jak si z toho všeho vybrat tu nejvhodnější akci pro vás? Za prvé, pokud jste žena, existují přímo kluby nebo akce pro ženy – podnikatelky. Také je dobré si najít veškeré akce nebo kluby, které jsou ve vašem městě nebo poblíž vašeho bydliště. A poté vybírat třeba podle toho, jestli jsou na klub nebo pořadatele recenze nebo jak vystupují na veřejnosti. Nebo prostě zkusit zajít a uvidíte, jak vám to bude vyhovovat. Networkingové akce mají obvykle přesný program. Ve většině případů zahrnuje program nějakou edukační složku, představení hostů a předávání kontaktů.

 

WIN-WIN

Networking není ale jen o tom, že získáváte. „Pokud chcete brát, musíte i dávat.“ V networkingu to funguje jako win-win. Pokud chcete pomoci, musíte nabídnout nějakou protislužbu druhým. Například nějaký kontakt, spolupráci nebo vyslechnutí, kdy se postupně objeví něco, s čím můžete pomoci.

Business, kancelář, pěsti

Můj první zážitek s networkingem

Jako první networkingovou akci jsem navštívila Business for Breakfast. Uzavřený klub podnikatelek. Dostala jsem se do klubu, díky rozšířené snídani, kdy takto mohou snídani navštívit hosté. Vůbec jsem nevěděla, co můžu očekávat. Ale bylo to skvělé. Úžasně otevřená atmosféra, skvělé inspirativní ženy. Byla jsem skvěle přijata, odcházela jsem s množstvím zážitků a s mnoha kontakty. Poté jsem si mohla domluvit schůzky se ženami, které jsem oslovila nebo naopak ony mě.